Składniki:
- 200 gram twarogu
- 75 g jogurtu naturalnego (czyli pół z kubka 150g)
- 2 łyżki mleka w proszku (odtłuszczone, z Mlekovity, dostępne w Netto - 3,99zł/500g)
- 2 łyżki skrobi lub budyniu
- 6 łyżek otrębów (4 łyżki otrąb owsianych + 2 łyżki otrąb pszennych)
- słodzik (do smaku)
- aromat waniliowy
- 3 małe jajka lub 2 jeśli duże
- łyżeczka proszku do pieczenia
- marmolada
Twaróg odcisnąć przez papierowy ręcznik, pokruszyć do miski.
Od żółtek oddzielić białka, do twarogu dodać żółtka.
Dodać do miski jogurt, mleko w proszku, skrobię, otręby, słodzik, aromat, proszek do pieczenia, zmiksować.
Ubić pianę z białek na sztywno, delikatnie wymieszać z masą z miski.
Nakładać do foremek muffinkowych. Piec w 170-180 stopniach ok 30-40 minut (aż wyrosną i zbrązowieją).
Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z foremki i studzić wierzchem do dołu. Podawać z marmoladą lub jogurtem.
Smacznego!
Moje uwagi:
- nie są to wprawdzie pączki, ale smakują nawet osobom niezwiązanym z dietą Dukana.
- jeśli muffiny będziesz studzić poza foremką, wierzchem do dołu - nie zapadną się
- jeśli posiadasz silikonowe foremki do babeczek (najlepsze!) to przed ustawieniem ich na blasze przykryj ją papierem do pieczenia - takie foremki tez lubią się rumienić
- Dukanowcy mogą dziennie zjeść 3/4 tego co wyszło :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz