czwartek, 3 marca 2011

Pączki wg Dukana

(rodem ze strony http://zkotemwkuchni.blogspot.com/2010/12/paczki-dukan.html)
Składniki:

  • 200 gram twarogu
  • 75 g jogurtu naturalnego (czyli pół z kubka 150g)
  • 2 łyżki mleka w proszku (odtłuszczone, z Mlekovity, dostępne w Netto - 3,99zł/500g)
  • 2 łyżki skrobi lub budyniu
  • 6 łyżek otrębów (4 łyżki otrąb owsianych + 2 łyżki otrąb pszennych)
  • słodzik (do smaku)
  • aromat waniliowy
  • 3 małe jajka lub 2 jeśli duże
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada 
 Przepis:
Twaróg odcisnąć przez papierowy ręcznik, pokruszyć do miski.
Od żółtek oddzielić białka, do twarogu dodać żółtka. 
Dodać do miski jogurt, mleko w proszku, skrobię, otręby, słodzik, aromat, proszek do pieczenia, zmiksować.
Ubić pianę z białek na sztywno, delikatnie wymieszać z masą z miski.
Nakładać do foremek muffinkowych. Piec w 170-180 stopniach ok 30-40 minut (aż wyrosną i zbrązowieją).
Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z foremki i studzić wierzchem do dołu. Podawać z marmoladą lub jogurtem.
Smacznego!


Moje uwagi:
  • nie są to wprawdzie pączki, ale smakują nawet osobom niezwiązanym z dietą Dukana.
  • jeśli muffiny będziesz studzić poza foremką, wierzchem do dołu - nie zapadną się
  • jeśli posiadasz silikonowe foremki do babeczek (najlepsze!) to przed ustawieniem ich na blasze przykryj ją papierem do pieczenia - takie foremki tez lubią się rumienić
  • Dukanowcy mogą dziennie zjeść 3/4 tego co wyszło :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz